Ποιό χρώμα σας αρέσει;
 
Αρχική σελίδα Νέα - Ανακοινώσεις Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (5 Φεβρουαρίου 2013)

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (5 Φεβρουαρίου 2013)

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου  

Τα παιδιά μιλούν μέσα από το Facebook, επικοινωνούν μέσω Skype, γράφουν και διαβάζουν μέσα από τον υπολογιστή. Καταργούνται, έτσι, η άμεση ανθρώπινη επικοινωνία και η συλλογικότητα, που είναι σημαντικά για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Το διαδίκτυο και ο υπολογιστής δεν είναι τρόπος ζωής. Είναι εργαλεία. Έχουμε ευθύνη να τα κάνουμε ασφαλή εργαλεία στα χέρια της νέας γενιάς.

Είναι σημαντικός ο τρόπος που βλέπουμε την προστασία του παιδιού, όταν μπαίνει στο διαδίκτυο. Όσο επικίνδυνο είναι η γνώση να έχει «κάγκελα» και να υπάρχουν παντού σύνορα, τόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το να μην υπάρχει κανένα σύνορο και κανένα όριο.

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πού να απευθυνθούν. Γραμμή Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου o τηλεφωνικός αριθμός, το 800 11 800 15 τις εργάσιμες ημέρες από τις 9:00 έως τις 15:00, απ? όπου κάθε γονιός μπορεί να πάρει χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορεί να προστατεύσει το παιδί του από τους κινδύνους του διαδικτύου.

Υπάρχουν και στο διαδίκτυο ηλεκτρονικές διευθύνσεις όπου καθένας έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για το πώς μπορεί να δράσει, ώστε να βρίσκεται κοντά στο παιδί με το σωστό τρόπο - ούτε επιτακτικά, ούτε απαγορευτικά. Πρέπει το ίδιο το παιδί να αποκτήσει την αίσθηση του κινδύνου και να μπορεί να προστατευθεί. Να χειρίζεται το ίδιο το παιδί το διαδίκτυο με τον καλύτερο τρόπο και να μην γίνεται εκείνο αντικείμενο χρήσης μέσα από το διαδίκτυο.

Οι κίνδυνοι του διαδικτύου είναι ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να υποτιμούμε καθόλου. Μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις, από τον εθισμό μέχρι επικίνδυνες διεξόδους.

Βασικοί κανόνες που πρέπει να έχουμε κατά νου:

Εξερευνήστε μόνοι ή παρέα με το παιδί σας το Διαδίκτυο. Μόνο έτσι θα μπορείτε να καταλάβετε τι σας λέει το παιδί σας όταν σας ζητά βοήθεια για κάτι που συνέβη στο Ίντερνετ!Μην απαγορεύετε στα παιδιά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Εξηγείτε τους τον λόγο που δεν επιτρέπετε συγκεκριμένες ενέργειες ή ιστοσελίδες.

Βάλτε τον υπολογιστή στο σαλόνι και κάντε το Διαδίκτυο οικογενειακή υπόθεση.

Βρείτε ιστοχώρους κατάλληλους για τα παιδιά σας με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο και πλοηγηθείτε σε αυτούς τους χώρους μαζί.

Μάθετε στα παιδιά σας να σας εμπιστεύονται και να σας μιλάνε για τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και τους διαδικτυακούς τους φίλους.Μάθετε στα παιδιά σας να προστατεύουν την ιδιωτική τους ζωή στο Διαδίκτυο, όπως κάνουν και στον πραγματικό κόσμο.

Είμαστε πάντα ευγενικοί και φιλικοί με τα άτομα τα οποία γνωρίζουμε στο Διαδίκτυο

Δεν συναντάμε άτομα τα οποία γνωρίσαμε στο Διαδίκτυο

Δεν δίνουμε σε κανένα τα προσωπικά μας στοιχεία

telephone stirizo_image_for_Rmenu

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

Ηλεκτρονικά παιχνίδια
Όταν μιλάμε για ηλεκτρονικά παιχνίδια αναφερόμαστε στα παιχνίδια που παίζει κανείς μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, μέσω ειδικών παιχνιδομηχανών (κονσόλες), μέσω φορητών συσκευών, ή online μέσω Διαδικτύου. Είναι γεγονός ότι αυτό το νέο είδος ψυχαγωγίας έχει αλλάξει για τα καλά τον τρόπο που δαπανούν τον ελεύθερό τους χρόνο μικροί και μεγάλοι, συμβάλλοντας πολλές φορές πέραν από τη ψυχαγωγία στη δημιουργικότητα, τη γνώση, ακόμα και στην κοινωνικοποίηση του ατόμου. Υπάρχουν όμως και ζητήματα - προκλήσεις για το γονιό και τον εκπαιδευτικό: το ενδεχομένως ακατάλληλο για την ηλικία του παιδιού περιεχόμενο ορισμένων παιχνιδιών, η υπερβολική ενασχόληση, η προσβλητική/παράνομη συμπεριφορά ορισμένων παιχτών απέναντι σε άλλους παίχτες, η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής μέσα από την επικοινωνία των χρηστών στο πλαίσιο του παιχνιδιού και τέλος το ενδεχόμενο διασύνδεσης (link) σε ιστοσελίδες ακατάλληλες για ανηλίκους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στα παρακάτω site:

http://www.saferinternet.gr

http://www.saferinternet.gr/index.php?parentobjId=Page187

Γραμμή Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

http://www.pi.ac.cy/InternetSafety/

http://www.safeline.gr/

Η Ελληνική Aνοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο

Η Ιστοσελίδα του σχολείου μας : http://dim-kat-korak.ker.sch.gr

 

Τσιαρανίκου Σωτηρία

Μηχανικός Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Δράμαλης Κωνσταντίνος

              Μηχανικός Βιομηχανικής Πληροφορικής